Etiketten lezen en begrijpen: een inleiding voor de Nederlandse consument

Etiketten lezen en begrijpen

Als consument is het belangrijk om te weten wat je eet. De informatie op voedseletiketten kan je helpen om gezonde keuzes te maken. Maar hoe lees je deze etiketten nu precies? In dit artikel geven we je een inleiding in het lezen en begrijpen van etiketten.

Waarom is het belangrijk om etiketten te lezen?

Etiketten op voedselproducten bevatten belangrijke informatie over de ingrediënten, voedingswaarde, houdbaarheid en allergenen. Door etiketten te lezen, kun je beter geïnformeerde keuzes maken over wat je eet en drinkt. Dit kan bijdragen aan een gezonder dieet en kan je helpen om eventuele voedselallergieën of -intoleranties te beheren.

Hoe lees je een etiket?

Er zijn een aantal belangrijke elementen waar je op moet letten bij het lezen van een etiket:

  • Ingrediëntenlijst: De ingrediënten worden vermeld in volgorde van gewicht, dus het eerste ingrediënt is het meest aanwezig in het product. Let op verborgen suikers en zout, die vaak onder verschillende namen worden vermeld.
  • Voedingswaarde: Dit geeft aan hoeveel energie, vet, verzadigd vet, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout het product bevat per 100 gram of per portie.
  • Allergenen: Allergenen moeten vetgedrukt of op een andere manier gemarkeerd zijn in de ingrediëntenlijst.
  • Houdbaarheidsdatum: Dit geeft aan tot wanneer het product veilig te eten is.

Voorbeelden van misleidende etiketten

Soms kunnen etiketten misleidend zijn. Een product kan bijvoorbeeld als ‘light’ of ‘vetarm’ worden aangeprezen, maar nog steeds veel suiker bevatten. Of een product kan ‘natuurlijk’ worden genoemd, maar nog steeds kunstmatige ingrediënten bevatten. Het is daarom belangrijk om altijd de ingrediëntenlijst en de voedingswaarde te controleren.

Begrijp de etiketten

Etiketten lezen en begrijpen is een essentiële vaardigheid voor de bewuste consument. Het stelt je in staat om geïnformeerde keuzes te maken over wat je eet en drinkt, en kan bijdragen aan een gezonder dieet. Let op de ingrediëntenlijst, de voedingswaarde, de allergenen en de houdbaarheidsdatum, en wees op je hoede voor misleidende claims. Zo kun je ervoor zorgen dat je precies weet wat je in je lichaam stopt.

Als je meer wilt weten over hoe je etiketten in het Nederlands lezen en begrijpen kunt, of als je hulp nodig hebt bij het maken van gezonde keuzes, bezoek dan Goed om te kopen.